"Όσο περισσότερο ονοματικό υλικό συγκομίζεται, ταξινομείται και μελετιέται, τόσο βαθύτερη συνείδηση αποκτούμε, των ιστορικών και εθνικών μας ζητημάτων"
Ιωάννης Θωμόπουλος 1958: Τα τοπωνύμιά μας (Η αξία και τα προβλήματά τους), Θεσσαλονίκη: 8.



Καλώς ήρθατε στο επίσημο ιστολόγιο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας το οποίο ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι στην διάθεση όλων των μελών και των φίλων της.

Περιμένουμε σχόλια, προτάσεις, παρατηρήσεις, ανακοινώσεις, κείμενα, πρωτότυπα επιστημονικά άρθρα ονοματολογικού περιεχομένου για να τα δημοσιεύσουμε.



Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ

Μετά το πέρας της 12ης και τελευατίας συνεδρίας και μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Χαραλαμπάκης έκανε έναν σύντομο και περιεκτικό σχολιασμό των εργασιών της 1ης Πανελλήνιας Ονοματολογικής Διημερίδας.

Συγκεκριμένα, οι θεματικοί άξονες στους οποίους ο κ. Χαραλαμπάκης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια επαινώντας πρωτίστως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας κ. Χρ. Οικονομόπουλο και δι' αυτόν τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας καθώς και της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι οι εξής:

α) Οι συνολικά 56 πρωτότυπες και οι περισσότερες εξ αυτών υψηλού επιπέδου ονοματολογικές εργασίες-ανακοινώσεις

β) Ο μεγάλος αριθμός των σημαντικών προσωπικοτήτων που έλαβαν με διάφορους τρόπους μέρος (ως ομιλητές, μέλη των 12 προεδρείων, κ.λπ.)

γ) Η ιδιαίτερα τιμητική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου

δ) Η κατανυκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Δ. Μπαλαγεώργου (Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών)

ε) Η βράβευση των 2 επιφανών ονοματολόγων Δ. Τομπαϊδη (Ομότιμου Καθηγητή Γλωσσολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και Κ. Σταλίδη (Φιλολόγου, Λυκειάρχη και Μέλους της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας) και η γενικότερη καθιέρωση της βράβευσης ορισμένων αξιόλογων προσωπικοτήτων που έχουν διακριθεί στον χώρο της Ονοματολογίας ως δημόσιας αναγνώρισης και τιμητικής ανταπόδοσης της σημαντικής προσφοράς τους στον χώρο

στ) Η ανακήρυξη του Ι. Λουλάκι (Αριστούχου Διδάκτορα Φιλοσοφίας, συντάκτη του Ιστορικού Λεξικού) ως πρώτου ήρωα της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας και η απονομή Αριστείου στους συγγενείς του

ζ) Η παρουσία μαθητών από 2 σχολεία του Ηρακλείου Κρήτης και 1 της Αθήνας

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας κ. Οικονομόπουλος αφού ευχαριστησε, εμφανώς συγκινημένος, τον κ. Χαραλαμπάκη, εξήγγειλε τις μελλοντικές εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Εταιρεία διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα δοθεί μέριμνα στην έκδοση των πρακτικών τόσο της παρούσας Διημερίδας όσο και της προηγούμενης για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Συνέδρους που παρά την κατακλυσμιαία βροχή παρευρέθηκαν τιμώντας την Διημερίδα απονέμοντάς τους τιμητικό έπαινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου